Gelijkgestemd contact

Op de basisschool ging zo’n 85% van de jongens in de pauzes voetballen op het voetbalveld. Ik deed dat niet want voetbal interesseerde me niet zo. Er bleven dan niet zo heel veel jongens meer over om de pauzes mee door te brengen. Ik ging dan ook regelmatig om met de meisjes.

Als kind had ik, hoewel ik vrienden had, vaak behoefte aan meer gelijkgestemd contact. Niet alleen op de basisschool maar ook op de middelbare school. Op mijn veertiende begon ik in mijn vrije tijd te lezen over het onderbewustzijn en over positief denken. Later ging ik me ook verdiepen in verschillende alternatieve-/complementaire geneeswijzen en ik was bijna altijd op zoek naar een overzichtelijk kader waarin ik de verschillende dingen die ik las en die ik zelf ervoer kon plaatsen.

Een behulpzaam kader om ervaringen in te plaatsen

Het lezen van de boeken van natuurkundige Barbara Brennan, die voor NASA onderzoek deed naar atmosferische verschijnselen, gaf me een kader dat voor mij heel behulpzaam was. Dankzij haar boeken, waaronder ‘Licht op de Aura: healing door het menselijke energieveld’ kon ik de verschillende dingen die ik las en ervoer beter plaatsen en dat gaf rust en kracht.

Barbara Brennan spreekt in haar boeken over ‘Hoger Zintuigelijke Waarneming’ (Brennan, 2003). Ze gebruikt deze term om woorden als ‘paranormaal’ en ‘helderziendheid’ te vervangen. De reden dat Brennan een woord als ‘paranormaal’ vervangt door HZW, heeft van doen met de sfeer van mysterie die vaak rond het woord ‘paranormaal’ hangt. Hier wil ze het fenomeen van ontdoen.

Brennan stelt dat er bij dergelijke fenomenen slechts sprake is van meer dan we als mensen normaal gesproken kunnen waarnemen. We kunnen allemaal beseffen dat er meer is dan we in de meeste gevallen in dagelijkse omstandigheden waarnemen. Denk bijvoorbeeld aan het bestaan van infrarood licht en ultraviolet licht dat niet door mensen wordt gezien, tenzij we gebruik maken van specifieke technologie.

Brennan stelt dat het niet alleen mogelijk is om onze waarneming uit te breiden met behulp van technologie maar dat dit ook zonder technologische hulpmiddelen kan. Bijvoorbeeld doormiddel van yoga en meditatie. Brennan beschrijft in haar zojuist genoemde boek een onderzoek gedaan door biologe dr. Valerie Hunt waaruit blijkt dat er een duidelijke correlatie is tussen wat auralezers waarnemen tijdens specifieke therapiesessies en wat de electroden die tijdens de betreffende sessies op het lichaam van de patiënten geplaatst zijn waarnemen.

Kan iedereen zijn of haar waarneming uitbreiden? Volgens Brennan wel, maar sommige mensen hebben er meer aanleg voor, net zoals mensen artistiek of muzikaal talent kunnen hebben. Als je nog twijfelt aan de mogelijkheid om zonder technologie meer waar te nemen dan de meesten van ons in het dagelijks leven doen, dan vind je het wellicht interessant om te weten dat er reptielen zijn die infrarood licht waarnemen en dat veel vogels en herten ultraviolet licht zien.

Een strijd voorkomen

Brennan boodt mij dus een mentaal kader aan om mijn ervaringen mee te kunnen verklaren. Zoals vermoedelijk best veel mensen, ben ik gevoelig voor sfeer en dankzij Brennan kan ik beter verklaren wat die sfeer rond mensen of in bepaalde ruimtes die ik soms kan voelen is. Dit heeft een hele strijd in mij voorkomen tussen de wetenschappelijk ingestelde ik en de meer intuïtieve ik.

Behoefte aan veel meer aandacht voor zingeving

Hoewel Brennan mij op vroege leeftijd een kader bood waar ik heel gelukkig mee was, heeft het gebrek aan gelijkgestemde mensen in combinatie met mijn drang om te presteren – om te voldoen aan de eisen van het onderwijssysteem – me op het gegeven moment toch parten gespeeld. Hoewel het niet volledig afwezig was miste ik aandacht voor diepere zingeving binnen het onderwijssysteem. Ik raakte gedeprimeerd, gestrest en op het gegeven moment was bijna alles me teveel.

Hoewel ik op het vwo een lange tijd goed presteerde, ging dat op het gegeven moment niet meer. Ik had even de neiging mijn interesses opzij te zetten omdat deze, zo dacht ik, teveel botsten met de maatschappij. Hoewel er veel mensen hulp hebben aangeboden in die tijd en dat ook heeft geholpen, is het cruciaal geweest dat ik mijn interesses (waaronder mijn interesse in spiritualiteit) weer ben gaan erkennen. Ook al voelde ik me daar wat alleen in. Het scheelt dat mijn ouders mijn interesses accepteerden. Ik weet niet hoe het zou zijn gegaan als dat niet zo was geweest. 

Erkenning van diepere ervaringen

Wat ik ontzettend heb gemist is het erkennen van mijn ervaringen en de zojuist beschreven interesses vanuit de school. Natuurlijk is erkenning voor ieder mens belangrijk, maar ik wil hier duidelijk maken dat dit ook voor diepere ervaringen van mensen geldt. Wanneer hier wat meer erkenning voor was geweest dan had dat een wereld van verschil voor mij gemaakt. Hoewel ik zeker vrienden had en ik de meeste docenten best mocht, voelde de middelbare school voor mij zo’n 60% van de tijd als een ijskast, en ik wens dat niemand toe!

Wat zou het mooi zijn als er op scholen en maatschappij breed wat meer erkenning voor en respect zou zijn voor datgene wat buiten de algemene kaders valt. Wat buiten de maatschappelijk gangbare kaders valt, evenals wat binnen de gangbare kaders valt, kan zowel gezond zijn als ongezond zijn. Wat zou het mooi zijn als:

  1. meer zou worden erkend dat er meer is dan het leven binnen de kaders en als;
  2. meer erkend zou worden dat ervaringen buiten de kaders gezond, diepgaand en heel waardevol kunnen zijn!

Er is een systeem brede verandering nodig en deze begint met individuen die het bovenstaande erkennen. Mensen die ervaringen hebben die wat meer buiten de kaders vallen mogen we zeker niet zomaar laten vallen. We mogen niemand laten vallen. De kansen die mensen hebben en die zij de maatschappij kunnen bieden mogen nooit niet zomaar laten gaan!

Brennan, B.A. (2003). Licht op de aura: Healing via het menselijk energieveld. Haarlem, Nederland: Altamira-Becht.

Copyright © Marlon R. Wong-Sioe 2019

Lees hier als je wilt meer van Marlon zijn columns over liefde, bewustzijn en duurzaamheid.

Als een van zijn columns je aanspreekt, dan zal het boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals de dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like als je wilt ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie, deed een mindfulness trainer basisopleiding en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.