Ga je stemmen? ‘Nee, dat heeft toch geen zin. Het is toch allemaal hetzelfde. Bovendien wil ik niet bijdragen aan het systeem.’ Hoe vaak heb ik lieve, intelligente mensen dit niet horen zeggen. Het is een manier van denken die maar eens goed onder de loep moet worden genomen. We laten hier namelijk een grote mogelijkheid liggen om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Ten eerste het idee dat het allemaal hetzelfde is. Mensen die dit tegen mij zeiden, heb ik wel eens gevraagd wat ze belangrijk vinden. Ze kwamen dan met name met punten als ‘een goed sociaal vangnet’. Zonder te zeggen waarop ze moesten stemmen, vertelde ik ze dan dat er partijen zijn die hier een voorstander van zijn en partijen die dit niet belangrijk vinden. Deze laatste hebben een ieder-voor-zich-mentaliteit. Tegenwoordig wordt dit met een ‘mooie’ woord ‘zelfredzaamheid’ genoemd. Het feit is echter dat veel mensen het niet voor elkaar krijgen om alles zelf te doen. Ze hebben wat steun nodig. In feite heeft iedereen steun nodig. Alleen sommige mensen hebben het geld om in materiele (en eventueel andere) steun te voorzien. Anderen niet of in mindere mate. Vaak zijn mensen die niet stemmen van mening dat dit een situatie is die toch niet verandert. Ze hebben dus ergens de hoop op een betere wereld verloren. Wat belangrijk is, is om de hoop te hervinden. Dat is het begin van een Nieuwe Beschaving. We dienen te stemmen op de partij die onze idealen het meest weerspiegelt. Is er een perfecte politieke partij? Nee. Is dat een reden om niet te stemmen? Nee.

Aan wat voor systeem dragen we bij als we stemmen? Het is een democratisch systeem waar we dankbaar voor mogen zijn. Ook al is het niet zaligmakend. Als we stemmen dan kunnen we dat doen op een partij die oog heeft voor de aarde of op een partij die dat niet of in veel mindere mate heeft. Als we stemmen op een partij die niet genoeg om de aarde geeft, dan ondermijnen we daarmee de mensheid. We ondermijnen de democratie. Lossen we dit probleem op door niet te stemmen? Nee. Als we om de aarde geven maar niet stemmen, dan geven we partijen die niet werkelijk mens-, dier- en milieuvriendelijk zijn meer de ruimte. We staan toe dat ze relatief groter worden dan de meer mens-, dier- en milieuvriendelijke partijen. Als je tegen het huidige politieke systeem bent, dus tegen mens-, dier- en milieuonvriendelijke politiek, geef het dan niet de ruimte om te groeien. Hier kan het stoppen. We kunnen een nieuwe richting inslaan. Een waar iedereen meer bij gebaat is. Ik stel me voor dat naarmate meer mensen stemmen op de meer mens-, dier- en milieuvriendelijke partijen, en laten weten wat ze diep in hun hart van belang vinden, dat deze partijen steeds beter worden. Zo ontstaat steeds meer een politiek systeem met politici die vertegenwoordigen wat er in het hart van mensen omgaat. Die steeds meer handelen vanuit Liefde. Keuzes maken voor een meer sociale en duurzame wereld. Daar doen we het voor!

Door: Marlon Wong-Sioe

Als de column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je ook aanspreken! Alvast heel veel leesplezier!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’.