Je hebt je misschien wel eens afgevraagd wat je kan doen om bij te dragen aan een Nieuw Tijdperk. Misschien ben je erachter gekomen dat het geen zin heeft enkel maar te wachten op een Nieuw Tijdperk, terwijl je in oude gewoontes blijft zitten. Als je erkent dat dit de komst van een tijdperk van meer liefde en licht niet bevordert, dan is dat een eerste stap in de goede richting. Een tweede goede stap is je bewust worden welke oude gewoontes je nog hebt die mogen veranderen.

Veranderen is een innerlijk proces. Het is een proces van het veranderen, transformeren, van je levensenergie. Het is een proces dat samenhangt met je leefomgeving. Als jij jouw gedachten verandert, zal je je anders voelen. Van gedachten veranderen betekent je levensenergie veranderen. Als je levensenergie verandert, verandert je invloed op je omgeving.

De energie van je omgeving beïnvloedt jou ook. Hoewel je in alle omstandigheden kan groeien, is dit het fijnst in een prettige omgeving die je ondersteunt. Wanneer we ons bevinden op een spiritueel pad en we ontkennen de invloed van onze omgeving op ons, dan is er de kans dat we onszelf ondermijnen. Wist je dat het consumeren van vlees een slechte invloed heeft op het milieu? Onder andere op het grondwater en de lucht die we inademen, bijvoorbeeld als we een wandeling maken of als we mediteren? Wist je dat er politici zijn die de vrijheid om alternatieve geneeswijzen te beoefenen actief tegenwerken? En wist je dat het met wat gezonde wil van genoeg politici mogelijk is om een gezondheidszorg te creëren waarin zowel plaats is voor reguliere als alternatieve geneeswijzen? Een zorg waarin deze samenwerken?

Sinds 2012 staat er op veel homeopathische middelen niet meer waarvoor ze bedoeld zijn. Het idee werd verspreid dat er onvoldoende bewijs is voor de werkzaamheid van homeopathische middelen. Het is echter goed om te beseffen dat er op de bijsluiter van homeopathische middelen altijd al stond dat “de werkzaamheid van het middel niet met wetenschappelijke criteria is getest”. Het lijkt me dat dit de zaak voldoende dekt!

De Consumentenbond roept de beleidsmakers van het VWS op om zich nog eens te buigen over het verbod. Bart Combée, (voormalig) algemeen directeur van de Consumentenbond heeft het volgende laten weten: “Wat heb je er aan dat er producten in het schap staan als er niet op staat wat je ermee moet? Enige aanduiding van de fabrikant waar hij het middel voor bedoelde, lijkt dan toch voor de hand te liggen; mét de toevoeging dat voor de werking geen wetenschappelijk bewijs is. Daarom onze vraag om de ingreep te herzien.”         

Het is goed om te weten dat in veel landen de houding van de politiek naar alternatieve en complementaire zorg een stuk beter is. In Zwitserland wordt een homeopathische behandeling vergoed door de basisverzekering. De Zwitserse overheid liet een onderzoek doen naar alternatieve zorg. Uit het onderzoek bleek dat homeopathie een waardevolle toevoeging is voor de conventionele medische zorg. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het boek Homeopathy in Healthcare: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs (Matthiesen, 2017).

Helaas wordt er waar het gaat om alternatieve zorg vaak gemeten met twee maten. Een onderzoek van prof. dr Yvo Smulders, hoogleraar interne geneeskunde aan de VU, laat zien dat van alle reguliere medische handelingen er slechts 1 op de 120 evidence-based is! Hij geeft aan dat de term ‘Evidence-based medicine; wordt misbruikt door zorgverzekeraars en overheden. Het wordt volgens hem niet gebruikt zoals de ‘aartsvader’, David Sackett, het in gedachte had.

Inmiddels is de petitie “’Handen van de homeopathie’ die door 104.175  ondertekend is ingediend. De petitie is te vinden op: https://petities.nl/petitie/handen-af-van-de-homeopathie. De petitie om te voorkomen dat complementaire artsen gedwarsboomd worden in hun werkzaamheden is inmiddels door 20.894  mensen ondertekend en te vinden op: https://petities.nl/petitions/behoud-complementaire-artsen-in-het-big-register?locale=nl. Ik hoop dat er snel serieus naar deze petities zal worden gekeken. De enige partij waarvan ik weet dat ze echt positief staat tegenover alternatieve zorg is Mens en Spirit. GroenLinks en de Partij voor de Dieren staan er relatief positief tegenover. Ik hoop van harte dat deze partijen, die ik een warm hart toedraag, in de toekomst hun rug recht zullen houden voor een eerlijke behandeling van de alternatieve gezondheidszorg aangezien veel mensen hier baat bij hebben.

Gelukkig is de oneerlijke maatregel die stelde dat alternatieve geneeskundigen 21% btw moeten betalen door de rechter teruggedraaid. Als we willen dat de alternatieve zorg professioneler wordt, doen we er goed aan beoefenaars van alternatieve geneeswijzen op een respectvolle manier te behandelen.

Het feit is gewoon dat er heel veel mensen gebruik maken van en baat hebben bij alternatieve zorg. Ik zeg niet dat het altijd wonderen verricht, maar mensen worden er zeker door geholpen. Op de website ‘Meer erkenning voor complementaire geneeswijzen’ zijn verhalen te lezen van mensen die positiever ervaringen hebben met alternatieve zorgverleners: https://meererkenningvoor complementairegeneeswijzen.wordpress.com/ervaring/positieve-verhalen/ Tenslotte is de website http://extraordinarymedicine.org/ misschien interessant. Het gaat over homeopathie.

We doen er goed aan politici te laten weten wat we als spiritueel geïnteresseerde burgers belangrijk vinden. Door brieven te schrijven, aan acties mee te doen en te stemmen. Volg je Hart en maak daarbij gebruik van je verstand!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

Lees hier als je wilt meer van mijn columns over spiritualiteit, gezondheid en duurzaamheid!

Als een van mijn columns je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals mijn dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’