Eén keer per jaar is het internationale dag van de vergeving. Een dag bedoeld om ons te herinneren aan het – dagelijkse – belang van vergeving. Wat is vergeving? Wil vergeving zeggen dat we het goedkeuren als mensen over anderen heen walsen? Dus dat we geen persoonlijke grenzen hebben? Wil het zeggen dat we diefstal en moord goedkeuren? Nee! Dit is niet wat vergeving betekent.

Vergeving wil zeggen dat we voorbij de oppervlakte kijken. We kijken voorbij verschijningsvormen. We zien (tijdelijk) voorbij aan wat er zich op fysiek en psychologisch niveau afspeelt. We zien wat hierachter, hieronder, verborgen ligt. Het is altijd stralende Goedheid. Het is tijdloze stralende Essentie! Dat wat we ten diepste Zijn.

Barbara Brennan (natuurkundige die werkzaam is geweest voor de NASA en zich ontwikkelde als healer) spreekt o.a. in haar boek Core Light Healing over ‘kernessentie’. Het is dat wat we werkelijk Zijn. Van hieruit stroomt onze creatieve energie. Vaak wordt deze geblokkeerd. Brennan spreekt hier in sommige gevallen van tijdscapsules (opeengehoopte gestagneerde creatieve energie). Vergeving houdt onder andere in dat de inhoud van tijdscapsules wordt bevrijd en getransformeerd. Op deze manier neemt onze hoeveelheid creatieve energie weer toe. We kunnen meer bijdragen aan een meer liefdevolle en vreedzame wereld.

Waar komt het transformeren van onze tijdscapsules – en andere verstoringen in onze levensenergie – op neer? Het komt erop neer dat alles weer in overeenstemming wordt gebracht met de Liefde die we ten diepste Zijn. Dit is waar vergeving over gaat. In plaats van onaangename gevoelens te onderdrukken staan we ze toe, zonder er vanuit te handelen. We handelen enkel (zoveel mogelijk) vanuit Liefde en geven onze onaangename gevoelens over. Natuurlijk kan het behulpzaam zijn om deze gevoelens te uiten, maar het is aan te raden dit zoveel mogelijk in een veilige omgeving te doen. Je gevoelens op een destructieve wijze uiten is (uiteindelijk) voor niemand fijn.

Hier volgen wellicht handige door J. Skutch opgestelde richtlijnen voor vergeving gebaseerd op het spiritueel psychologische handboek Een cursus in wonderen. Ik vind ze zelf erg behulpzaam.

  1. Erken dat je een probleem hebt, dat je je niet vredig voelt en dat je een negatief gevoel over iemand vasthoudt. Erken het, breng het naar de oppervlakte. Confronteer jezelf ermee.
  2. Erken dat je vrede wilt. Dat je het echt anders wenst te zien – dat je je kijk op iets wenst te veranderen, dat je deze wrok, deze grieven niet langer wenst vast te houden.
  3. Weet dat je dit zelf niet kunt bereiken. Dus niet met je ‘kleine zelf’, je ‘ego zelf’.
  4. Geef het over aan je Hogere Zelf. [Of hoe je het noemen wilt. Het gaat over het overgeven aan een Hogere liefdevolle en intelligente macht die altijd het beste met jou en iedereen voorheeft. Als je hier niet in gelooft of twijfelt aan het bestaan hiervan, zou je iets kunnen zeggen als ‘Als er een Hogere liefdevolle en intelligente macht bestaat die het best met iedereen voorheeft dan vraag ik deze nu om hulp.] Zeg: neem deze troep, ik kan het niet hanteren. Ik geef het echt aan je over. Ik vraag je het van me over te nemen en me te laten zien wat ware visie is.

(Noot: Niet langer vasthouden aan wrok wil niet zeggen dat we geen gezonde grenzen meer kunnen hebben. Het wil niet zeggen dat we geen ‘nee’ meer kunnen zeggen.)

Een cursus in wonderen stelt dat een wonder een shift is van waarnemen met angst naar waarnemen met Liefde. Ook de Liefde Zelf en elke uiting van deze Liefde definieert de cursus als een wonder. De Liefde Zelf is het Ware Wonder.

De cursus leert ons voorbij alle angst te gaan en dus niet langer dingen te bekijken vanuit angst. In plaats daarvan moedigt ze ons aan dingen met Liefde te bezien. Het gaat er dus om voorbij angst te gaan en op deze manier automatisch Liefde te vinden. Deze Liefde dient te worden toegestaan in alle angst zodat ze kan oplossen. Alle illusies verdwijnen in de Waarheid. Alle illusies verdwijnen in het Licht.

Uiteindelijk vergeven we slechts wat niet Werkelijk is. Zo wordt wat geen ultieme Waarheid is, vervangen door ultieme Waarheid.

De volkeren op aarde komen samen in het bewustzijn van Vrede. Ze weerspiegelen elk het Licht, elk op haar unieke wijze. Er is wereldvrede!

Dan is er een opgaan in het Licht!

We zijn Thuis.

We zijn aangekomen waar we horen te zijn. Waar we in Waarheid altijd al waren. In alle eeuwigheid.

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

https://www.daysoftheyear.com/days/forgiveness-day/
https://www.cute-calendar.com/event/international-forgiveness-day/30359.html

Als de column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je ook aanspreken! Alvast heel veel leesplezier!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel: ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’ Nu te koop!