Wat ik niet zo goed snap is dat zoveel mensen, op een manier waarbij alles over een kam wordt geschoren, zo negatief zijn over demonstraties. Als een kind voor onze ogen in elkaar wordt geslagen dan mogen we toch ook er wat van zeggen en als daar eventueel wat boosheid bij komt kijken zeggen we toch ook niet…het is allemaal zo boos en negatief?!

Als je me een beetje kent dan zul je weten dat ik absoluut voor het loslaten van alle boosheid, haat etcetera ben…En ik ben zeker een voorstander van het cultiveren van geweldloosheid. Daar zou denk ik op scholen veel meer aandacht voor horen te zijn en de politiek doet er denk ik goed aan daar heel veel meer op aan te sturen. Lesen geweldloos communieren en mindfulness op alle scholen zou ik zeggen. Wat zou dat mooi zijn! Aandacht voor het idee dat ieder mens gelijkwaardig is. We hoeven niet perfect te zijn. We kunnen leren van onze verschillen.

We mogen dat wat we ervaren als imperfect met liefde omarmen zodat het kan veranderen ten goede. Maar op fysiek vlak is soms ook actie nodig. Het liefst zo vreedzaam mogelijk! En dat kan als je het mij vraagt ook door middel van demonstraties.

Ik ben eerlijk gezegd niet iemand die vaak heeft meegelopen met demonstraties, maar ik herinner me dat waar ik heb meegedaan ik de sfeer op straat beter vond dan gemiddeld.

Toen twee mensen op straat vlak voor mij eens hard met elkaar op de vuist gingen, toen ik van werk naar huis fietste, ben ik afgestapt en heb ik ook wel geroepen dat ze moesten ophouden. Dat was zonder woede, en ik heb er geen spijt van.

Liefdevol leven wil niet zeggen dat we passief moeten leven. Zowel in het ‘actieve’ als in het ‘inactieve’ kunnen we zowel liedevol zijn als boos en koud. Ik stel voor dat we voor vrede kiezen, zoveel mogelijk. Vrede in alle aspecten van ons doen en laten.

Laten we er vanuit vrede voor kiezen om wel of niet te demonsteren. Maar laten we ons er alsjeblieft niet van weerhouden om te demonsteren ‘gewoon omdat het niet goed zou zijn’.

Als we naar de geschiedenis kijken dan zien we genoeg voorbeelden van hoe demonstraties juist hebben geholpen om mensenrechten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan Gandhi, Martin Luther King en de Suffragette beweging (voor vrouwenrechten en met name stemrecht voor vrouwen). Laten we dit alsjeblieft niet vergeten.

Mooi denk ik om mee af te sluiten van M.L. King Jr: “Darkness cannot drive out darkness. Only light can do that. Hate cannot drive out hate. Only love can do that.”

Fijne dag! 🍀✨

Marlon