‘Om de wereld te redden hebben we een plan nodig, maar geen plan zal werken tenzij we mediteren” zei de Dalai Lama. Wat wil dit zeggen?

In de wereld is er vandaag de dag sprake van armoede, hongersnood, milieuvervuiling, oorlog en misdaad. Kortom de wereld is hulp behoevende. In veel opzichten is de wereld niet zo’n fijne plaats. De wereld dient gered te worden. Hoe kunnen we de wereld redden? Om de wereld te redden is een plan nodig, wat wil zeggen dat het nodig is dat er op een consequente wijze gehandeld wordt om haar tot een betere plaats te maken. Er dient een plan te zijn dat de wereld op een doordachte wijze opnieuw opbouwt. Er dient op een constructieve wijze gehandeld te worden om een Nieuwe Wereld van vrede en vrijheid op te bouwen. Een wereld zonder armoede, hongersnood, milieuvervuiling, oorlog en misdaad.

Er zijn veel mooie plannen voor een betere wereld. Plannen die nodig zijn. Er zijn plannen om de CO2 uitstoot te beperken, om de plastic eilanden van afval in de oceaan op te ruimen, om het kappen van regenwouden te stoppen, om mensen in hongersnood te helpen, om gevangenissen humaner te maken, voor een basisinkomen of zelfs een grondstofeconomie en nog veel meer mooie goede plannen.

Een plan voor een grondstofeconomie is uitgewerkt door ingenieur Jacque Fresco onder de naam ‘The Venus project’. Fresco ontwierp steden die te bouwen zijn met de huidige technologie en die er helemaal op toegerust zijn om een grondstofeconomie zo goed mogelijk te laten functioneren. Een grondstofeconomie is een economie waarin grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze worden gedolven en verwerkt. Ook energie wordt op een zo duurzaam mogelijke wijze opgewekt. Energie en goederen worden eerlijk verdeeld over de hele (wereld) bevolking. Op deze manier heeft ieder een mooi dak boven zijn/haar hoofd, gezonde voeding, schoon drinkwater en de andere nodige middelen om een fijn leven te leiden. Het betreft dus een niet-monetair systeem. Een systeem waarin geld geen rol speelt. Iedereen wordt gewoon voorzien in zijn of haar basisbehoeftes en er wordt erkent dat iedereen dat verdient gezien de intrinsieke waarde die iedereen heeft – de waarde die iedereen heeft of diegene nu (veel) werkt of niet – of diegene nu zijn of haar hart volgt of niet. Een dergelijke economie is mogelijk dankzij de rijkdommen van de aarde en de hedendaagse technologie. Het enige wat nodig is, dat is het besef dat we de aarde en ieder mens met respect dienen te behandelen. Dat betekent dat we ook goed dienen te zijn voor dieren. Alles staat met elkaar in verbinding!     

Er zijn echt zoveel mooie plannen. Plannen ook bijvoorbeeld om energetische geneeswijzen zoals accupunctuur, homeopathie, bloesemtherapie en handoplegging (zoals Brennan Healing Science) meer en meer te integreren in de reguliere gezondheidszorg om te zorgen voor een meer optimale gezondheidszorg voor iedereen! Een die complementair is, dus waarin reguliere geneesmethoden en verschillende methoden vandaag de dag bekend als ‘alternatief’ elkaar zo goed mogelijk aanvullen.

Er zijn niet alleen plannen om ervoor te zorgen dat iedereen op een fatsoenlijke wijze voorzien wordt in zijn/haar basisbehoeftes. Er zijn wereldwijd ook plannen voor prachtige kunstprojecten en plannen om buurten groener te maken. Er is een leuk plan om bermen langs wegen evenals dijken te bezaaien met bloemen om de bijenpopulatie te redden http://www.honeyhighway.nl/. Een gezonde bijenpopulatie is belangrijk voor de bestuiving van onder andere gewassen die door mensen gegeten worden. Zonder bijen dienen gewassen kunstmatig bestoven te worden, of ze verdwijnen uit de supermarkt! Supermarkten zouden heel veel leger zijn, als de gewassen die nu door bijen bestoven worden niet langer bestoven zouden worden. Kortom, we zien al hoeveel mooie ideeën er zijn om de wereld tot een paradijselijke plek te maken.

Maar waarom is dat met al die goede ideeën, al die goede plannen niet allang gebeurd? We zouden kunnen zeggen dat het een kwestie is van geld. Geld wordt als het ware door een paar rijke bedrijven uit de samenleving gezogen. Dit in plaats van dat het geld meer eerlijk over de samenleving verdeeld wordt. Het is een treurige gang van zaken dat grote geldstromen worden beheerd door slechts een heel kleine groep mensen. Hoewel een beweging zoals ‘Occupy Wallstreet’ laat zien dat grote groepen mensen hierop tegen zijn, lijkt er toch (tot nu toe) niet veel verandering te zijn gekomen in deze toestand. Er wordt wel gezegd dat dit te maken heeft met dat mensen die aanwezig waren tijdens de ‘Occupy demonstraties’ vaak niet bereid waren zelf leidinggevende functies te vervullen. De beweging zou niet strategisch genoeg zijn geweest. Dit is een verklaring voor het gegeven dat hoewel de beweging heel veel bewustzijn heeft gebracht, wat zeker een voedingsbodem is voor concrete maatschappelijke veranderingen, deze het financiële onrecht nog niet werkelijk heeft getransformeerd. Er is nog geen sprake van financiële rechtvaardigheid voor allen. Wat is financiële rechtvaardigheid?       

Financiële rechtvaardigheid houdt in dat iedereen genoeg geld heeft om op een prettige manier in zijn/haar basishoeftes te voorzien en om zich creatief uit te drukken op een manier die bij hem/haar past. Iedereen heeft toegang tot alle nodige voorzieningen voor een aangenaam en plezierig leven. In geval van een niet monetaire economie gaat ‘financiële rechtvaardigheid’ over hetzelfde. Iedereen verdient een aangenaam leven waarin men zich creatief kan uitdrukken op een manier die bij zijn/haar diepste verlangens van het hart past.  

Wanneer ze juist wordt verstaan, wordt er begrepen dat rechtvaardigheid niet verschilt van liefde. Het spiritueel zelfstudie boek ‘Een cursus in wonderen’ laat weten dat wanneer gedaan wordt of liefde verschilt van rechtvaardigheid, van liefde een soort zwak ‘iets’ wordt gemaakt en dat rechtvaardigheid zo ontaardt in wraak.                                                                                       

Het is vond ik een tijd lang verbazend, in het begin vond ik het zelfs een beetje choquerend, dat er mensen  zijn (vriendelijk en zorgzaam) die er fel op tegen zijn dat er zoiets komt als een basisloon. Mensen zouden moeten werken voor hun geld of anders lui worden, wordt er vaak gedacht. Het is precies doordat ‘gewone goede’ burgers dit soort dingen denken, dat onmenselijke systemen in stand worden gehouden! Er dient eens heel diep en goed, door heel veel mensen, met een open hart over dit soort dingen nagedacht te worden.

In zijn documentaire ‘Requim for the American dream’ laat Noam Chomsky weten dat een kleine groep mensen in staat is de financiële markt te manipuleren doordat mensen zichzelf laten wijsmaken dat empathie onnodig is. Het is wanneer mensen meer empathisch zouden zijn, dat hun empathie hun gezonde waanneming en denkvermogen zou herstellen. En dan zouden mensen tot de conclusie komen dat iedereen het verdient om voorzien te worden in zijn/haar basale behoeftes en wat nodig is om een fijn en aangenaam, creatief leven te leiden. Iedereen heeft namelijk zoals eerder gezegd een intrinsieke waarde, en de intrinsieke waarde van een ander ontkennen is die van onszelf ontkennen. In datgene waarin onze intrinsieke waarde ligt, zijn we namelijk allemaal met elkaar verbonden. We zijn in essentie allemaal één.                   

Einstein zou gezegd hebben: “Er zijn twee dingen oneindig, het universum en menselijke domheid, ik ben niet zeker van de eerste”. Ervanuit gaande dat we diep van binnen allemaal gelukkig willen zijn, is het niet slim om aanvallend te zijn. Het is niet slim om de intrinsieke waarde van anderen te ontkennen. Dit uit zich in allerlei ellende.

Dat zoveel goede ideeën, zoveel mooie plannen die er zijn om de wereld tot een betere plek te maken, niet worden uitgevoerd, heeft te maken met het gegeven dat de intrinsieke waarde van mensen niet genoeg erkend wordt. Deze wordt vaak niet gezien doordat in veel gevallen de kijk erop geblokkeerd wordt door gedachten en gevoelens van angst, verdriet, haat en woede, schuld en schaamte. Deze gedachten en emoties verbergen intrinsieke waarde, zoals wolken de zon kunnen verbergen. Het wordt tijd om deze wolken van innerlijke onrust en narigheid weg te blazen. Het is tijd om te gaan mediteren!          

Mediteren geeft meer innerlijke rust. Gegeven de toestand van de mensheid, één die zich vaak kenmerkt door angst, verdriet, schuld en schaamte, woede en haat en het handelen hier vanuit, is het nodig om meer helderheid te verkrijgen. Het is nodig om uit de verwarring te geraken. Om uit de verwarring te geraken, is het nodig dat er niet alleen een plan is om problemen op een uiterijk niveau aan te pakken maar ook een plan om innerlijke problematiek aan te pakken. Kenmerkend voor een dergelijke innerlijk plan is meditatie. Meditatie geeft meer helderheid.

Mediteren is iets wat je dagelijks kunt doen. Het hoeft niet lang te duren. Vijf minuten mediteren kan al een heel positief effect hebben. Je kan dit bijvoorbeeld in de ochtend doen, vlak voordat je opstaat, of vlak voor het slapengaan. Of je doet beide. Er zijn heel veel verschillende soorten meditatie. Zo is er bijvoorbeeld stilte meditatie. Je bent stil, ademt rustig en diep in en uit, en observeert bijvoorbeeld je:

-ademhaling;

-lichaam als geheel of

-gedachten en gevoelens.

Dit zonder je te identificeren met wat je waarneemt. Je mag gewoon kijken wat je opvalt en hoeft er niet over te oordelen. Als je afdwaalt kan je dit gewoon erkennen en weer terugkomen bij je aandachtspunt van de meditatie -de ademhaling bijvoorbeeld. Het vergt misschien wat oefening maar het kan je helpen om meer gemoedsrust te ervaren. Je gedachten en gevoelens kunnen zo bedaren. Ze kunnen meer worden, zoals in sommige spirituele tradities wordt gezegd, als een stil meer.

Heel fijn is vind ik de wezenster meditatie van Barbara Brennan. Je visualiseert hierbij een stralende ster van licht in het midden van je lichaam ongeveer 2 a 3 centimeter boven je navel. Deze ster staat symbool voor jouw diepste altijd vredige liefdevolle, vreugdevolle zelf.

Naast de mogelijkheid om stilte meditaties te doen, is het ook mogelijk om geleide meditaties te doen. Bijvoorbeeld geleide mindfulness meditaties of de geleide meditaties van Sanaya Roman en Duane Packer. Ikzelf heb ook een paar geleide meditaties op YouTube staan. Tijdens het doen van een geleide meditatie luister je naar een stem die je aanwijzingen geeft om door bepaalde innerlijke processen te gaan die (uiteindelijk) uitmonden in meer gemoedsrust.

Mediteren helpt om meer helderheid te krijgen in je handelen, en wie wil dat nou niet? Mediteren helpt om onbewuste onaangename emoties los te laten die je anders in de weg zitten. Mediteren brengt deze emoties naar boven en laat ze beetje bij beetje oplossen. Mediteren is dus niet altijd een aangenaam proces. Wanneer mediteren niet aangenaam is, wil dat niet zeggen dat er iets niet goed gaat. Het kan dus zijn dat je door een broodnodig verwerkingsproces gaat. ‘Je onrustig voelen’ is geen ‘smoes’ om niet te mediteren. Het is juist een reden om te (leren) mediteren!                    

Waarom niet dagelijks de tijd nemen om te mediteren? Mediteren kost tijd, maar op termijn bespaart mediteren je tijd omdat het je meer helderheid verschaft. Door te mediteren bespaar je jezelf (en anderen) een hoop vervelend gedoe! Misschien vind je het fijn om je meditatieoefeningen te combineren met yoga. Prima!                            

Het is tijd om de blokkades weg te nemen die ons ervan weerhouden om vanuit inspiratie de wereld tot een betere plek te maken. Laten we dagelijks tijd om te mediteren inplannen in ons schema. Laten we een mediterende samenleving worden. Laten we onze innerlijke rust, de vrede en compassie die diep in ons hart schuilt hervinden. Zo dragen wij bij aan de rust en vrede in de samenleving. De samenleving hervindt haar rust en vrede en vreugde!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2021

Lees hier als je wilt meer van Marlon zijn columns over liefde, bewustzijn en duurzaamheid.

Als een van zijn columns je aanspreekt, dan zal het boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals de dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like als je wilt ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie, deed een mindfulness trainer basisopleiding en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’