‘De apocalyps komt eraan’ zegt de zwerver op de hoek van de straat. ‘Het einde van de wereld nadert!’ Wat moeten we met dit soort opmerkingen? Persoonlijk doe ik er niet veel mee. Ik ben geen doemdenker maar toch is het naar mijn idee interessant en ook belangrijk om eens stil te staan bij de toekomst van de mensheid en de planeet.

In de X-men film ‘Apocalyps’ bedreigt de mutant – een mens met wat ander DNA die daardoor bepaalde gaven heeft – genaamd ‘Apocalyps’ de wereld. Verschillende andere mutanten, ieder met hun unieke gaven, doen hun best om Apocalyps te verslaan. Dit gaat echter niet zo makkelijk want het betreft een mutant met sterke krachten. Toch (spoiler alert) slagen ze er uiteindelijk in om Apocalyps te verslaan. Dat wat verwoesting brengt wordt dus beëindigd.

Hoe wordt de apocalyps voorkomen? In de film slaagt de mutant Jean Grey, ook wel bekend als de legendarische vuurvogel Feniks erin om haar angsten los te laten. Hierdoor overstijgt ze zichzelf als het ware. De kracht van de Feniks in haar wordt bevrijd en Jean Grey weet in haar Feniks staat een sleutelrol te spelen in het verslaan van Apocalyps. Zo wordt de wereld gered van haar ondergang.

Spiritueel schrijfster Marianne Williamson, die onder andere bekend is door haar megabestseller Terugkeer naar Liefde, laat ons weten dat we in onze levens allemaal te maken krijgen met onze eigen ‘apocalypsen’. Het betreft de momenten dat we het gevoel hebben dat onze wereld instort. Dit kan vele vormen aannemen zoals het niet slagen voor een examen, een echtscheiding of een verkeerde investering. Misschien hebben we het gevoel dat we geruïneerd zijn en dat we nauwelijks meer verder kunnen. We kunnen ieder onze persoonlijke apocalyps overwinnen. Door onze persoonlijke apocalypsen te overwinnen voorkomen we – wanneer genoeg mensen dit doen – een collectieve apocalyps.

Hoe overwinnen we onze persoonlijke apocalypsen? Hoe transformeren we de angsten waar we mee te maken hebben en stijgen we er als een Feniks bovenuit? Hoe voorkomen we catastrofale gebeurtenissen op grote schaal zoals het instorten van het ecoysysteem of het afgaan van nucleaire bommen waarvan sommige duizenden keren sterker zijn dan de nucleaire bommen een aantal decenia geleden? Het is zoals Williamson mooi verwoord door het ‘terugkeren naar Liefde’.

Het is een ‘Universele Liefde’ waar Williamson over spreekt die nodig is om rampspoed af te wenden. Het is een kwestie van het erkennen van de intrinsieke waarde van ieder mens, van dieren en de planeet. Het is door het erkennen van verbondenheid. Het is door het volgen van de liefde in het hart. Het is door het aanmoedigen van anderen om hun hart te volgen en door ons best te doen hen hier waar mogelijk in te ondersteunen dat we samen rampspoed voorkomen of hiervan herstellen. Daarbij dient ook het verstand gebruikt te worden. Maar ten diepste is het een kwestie van het ons overgeven aan het Licht – aan universele Liefde. Het verstand helpt ons alleen als het in overeenstemming is met het heldere licht van de Liefde. Anders brengt het slechts verwoesting. We dienen ons dus over te geven aan de Liefde. Het betekent dat we onze gedachten en gevoelens van angst – woede, haat, verdriet, schuld en schaamte – niet van Liefde weg proberen te houden, maar deze aan haar overgeven. Toestaan dat het duister in ons als het ware versmelt met het Licht en in haar oplost. Het is een heel proces dat niet altijd gemakkelijk is maar op deze manier overwinnen we onze eigen apocalypsen en helpen we anderen in het overwinnen van de die van hun. Het is op deze manier dat we een wereldwijde apocalyps kunnen voorkomen.

In X-men Apocalyps kan Apocalyps, de mutant, als symbool voor het ego worden gezien. Het ego is dat deel van ons dat zich afgescheiden voelt. Het is het deel dat zich angstig voelt en handelt op een manier die niemand werkelijk prettig vindt. Vanuit het ego handelen, is handelen terwijl we opzoek zijn naar schuld. Het is handelen met achterdocht of haat. In sprookjes wordt het ego vaak verbeeld door ‘de wolf, de draak, de boze tovenaar of de kwade heks’. Het is de dood van deze personages dat symbool staat voor het ten einde komen van het ego. Natuurlijk kan je je afvragen of het niet wat ‘vriendelijker’ zou zijn als de figuur die symbool staat voor het ego ten goede verandert. Dit kan natuurlijk ook mooi zijn. In elk geval maakt de dood van kwade figuren in sprookjes duidelijk dat er uiteindelijk niks van het ego meer overblijft. Het vergaat volledig. De grote boze wolf in ‘Roodkapje’ wordt verslagen, de heks in ‘Hans en Grietje’ belandt in de oven.

In sprookjes is vaak een diepere laag te vinden net zoals in elke goede film. Een andere X-men film dan ‘X-men Apocalyps’, waarin een diepere laag misschien nog sterker aanwezig is, is ‘X-men: Days of future past’. Deze film begint met een toekomst die duister en kwaadaardig is.

In deze duistere toekomst hebben een aantal mensen die mutanten als een bedreiging zien, sterkte robots gemaakt met een kunstmatige intelligentie. (Iets om echt voor op te passen ook.) Deze robots elimineren mutanten of zetten ze gevangen, evenals de ‘gewone’ mensen die de mutanten steunen. Vanuit deze grillige toekomst reist een mutant in zijn geest terug in de tijd. Hij komt met zijn geest in zijn jongere lichaam en probeert zo het verleden te veranderen. De tijdreis wordt mogelijk gemaakt door een andere mutant. Het is spannend maar (spoiler alert) uiteindelijk kiest één van de mutanten die een sleutelrol speelt voor hoop op vrede in plaats van voor angst. Hierdoor wordt het hele verleden herschreven. Hierdoor wordt ook een hele toekomst van angst en verdriet en haat volledig uitgewist. Het is alsof een heel scenario van rampspoed nooit heeft plaatsgevonden!

De gave om anderen in hun geest naar het verleden te laten reizen om dingen in het verleden en zo ook de toekomst te veranderen, doet denken aan regressie therapie. Een vorm van therapie waarbij je in gedachten terug gaat naar een bepaalde gebeurtenis in het verleden. Bij deze therapie is het de bedoeling dat je vervelende ervaringen uit het verleden niet uit de weg gaat. In plaats daarvan sta je toe dat je ze als het ware herbeleefd en transformeert. Door het transformeren van een rottige ervaring uit je verleden kan het (als deze volledig is getransformeerd en geïntegreerd) zijn alsof deze ervaring nooit heeft plaats gevonden. De toekomst is weer ‘schoon’. De wereld is nieuw en onschuldig!

In feite spelen we allemaal een sleutelrol in het bepalen van de toekomst van de mensheid. Als buschauffeur die wel of niet gedag zegt, als passagier die wel of niet aardig blijft als hij of zij niet gewoon wordt begroet, als schoonmaker (interieurverzorger) die wel of niet de tijd neemt om op een zo mens-, dier en milieuvriendelijk mogelijk partij te stemmen, als chirurg die wel of niet openstaat voor complementaire zorg waar veel mensen baat bij hebben, als onderwijzer die kinderen wel of niet alleen maar als robots ziet waar je informatie in moet stoppen, als politicus die werkelijk om mensen en de planeet geeft of slechts multinationals tevreden wil stellen of als de zakenman die alleen gericht is op financieel gewin of er ervoor kiest alleen winst te willen maken op een zo mens-, dier- en milieuvriendelijk mogelijke wijze.

‘Let go Jean, let go!’ schreeuwt professor Xavier aan het einde van X- men Apocalyps naar Jean Grey. We mogen allemaal onze angsten en gevoelens van schuld, woede, verdriet en schaamte loslaten. We mogen het liefdevolle en heilige vuur in ons laten branden. Het heilige en vreugdevolle vuur dat onze waarneming compleet transformeert. Het vuur dat ons de onschuld in ieder laat waarnemen en ons als bijna automatisch vanuit dit besef van onschuld laat handelen. Niet naïef, nee niet naïef.

We doorzien de illusie van schuld en angst en transformeren de wereld van binnenuit. We laten ons in elke handeling leiden door het Licht dat in ieder van ons straalt. De liefdevolle en vreugdevolle Feniks is herboren. Ja, het aanschijn van de wereld is werkelijk veranderd. Ze is herboren in een schitterend vuur van kracht en mededogen. Ze opent haar ogen en wordt zich bewust van Licht! Ja, de wereld is echt veranderd! Nee, de wereld zal nooit, nee nooit maar dan ook nooit meer hetzelfde zijn! Want gekomen is, het stralend liefdevolle en vreugdevolle vuur. Het vuur van transformatie. Het vuur van vrede! Het brandt nu krachtig, in ieders hart!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

Als deze column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals mijn dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’