Tegenwoordig hebben veel mensen wel eens van de uitspraak gehoord dat je je ‘kwetsbaar op moet stellen’. Maar wat houdt het in om je kwetsbaar op te stellen? Betekent het dat je je zodanig opstelt dat iedereen je diepste pijn kan zien? Betekent het dat je toestaat dat er misschien over je heen wordt gelopen?

In mijn ogen is dit niet wat je kwetsbaar opstellen betekent. Allereerst ben ik geen fan van de uitspraak dat je je ‘kwetsbaar op moet stellen’. Er komt dan het eerder beschreven idee bij me naar boven dat mensen het zien als een mogelijkheid om je te overheersen. Maar er zit als je het mij vraagt wel degelijk wat in de uitspraak. Wat is dat?

Het is denk ik belangrijk dat we erkennen dat we als mensen onze zwakke plekken hebben. Onze zwakke plekken zijn plekken waar we ons kwetsbaar voelen. Het is goed het te erkennen als we ons op een bepaald gebied van ons leven kwetsbaar voelen. Dat hoeft niet aan iedereen bekend te worden gemaakt. Het is wel belangrijk dat we dit voor onszelf erkennen. Door het erkennen van de minder sterke aspecten van onze persoonlijkheid hebben we de mogelijkheid deze ten goede te veranderen. Er is de mogelijkheid tot transformatie.

Onze zwakke plekken kunnen, zoals een rups in een vlinder verandert, transformeren. In dit proces hoeft niet de hele wereld te weten van onze zwakke plekken. Een rups trekt zich ook terug in een beschermende cocon voor het proces van transformatie. In ons kan een grote omvorming plaatsvinden. Energie van angst, verdriet en woede kan veranderen in energie van liefde, vreugde en helderheid.

Terwijl een deel van ons zich terugtrekt, is er de mogelijkheid voor andere delen van ons om nog steeds in interactie met de wereld om ons heen te staan. Sommige delen doen dat misschien als een groene rups, andere als een vlinder. We voeden ons door liefdevolle relaties. Liefdevolle relaties zijn op een wonderbaarlijke wijze wederzijds voedend. De rups voedt zich met groene blaadjes om kracht te krijgen voor de transformatie. De vlinders voeden zich met nectar voor een sterk leven. Ze hebben een leven waarin ze in staat zijn om door bestuiving van bloemen de leefomgeving tot bloei te laten komen. Ze dragen zo bij aan een mooie en beschermende leefomgeving voor de nog niet tot vlinders ontwikkelde rupsen en cocons.

Het kan behulpzaam zijn kwetsbaarheid te tonen in het bijzijn van liefdevolle mensen. Ze kunnen ons helpen de confrontatie aan te gaan met onze kwetsbaarheden. Het kan een heel proces zijn waarbij je soms misschien denkt ‘is het nou nog niet klaar’, maar door liefdevol en geduldig de confrontatie ermee aan te gaan kan kwetsbaarheid omgezet worden in kracht. Kwetsbaarheid is dus een poort en geen doel. Het doel is het ervaren van liefdevolle kracht. Liefdevolle kracht die naarmate ze meer en meer bevrijd wordt, de samenleving steeds meer tot bloei zal laten komen. We kunnen een prachtige samenleving hebben waarin iedereen met veel meer gemak gelukkig kan zijn. We kunnen een prachtige mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving hebben. Een samenleving die floreert omdat ze vol is van de liefdevolle kracht waar we allemaal naar verlangen! Het is een verlangen dat elke dag vervult mag worden.

Hoe meer mensen elke dag hun liefde toestaan en hier vanuit handelen, hoe meer we het ontstaan zullen aanschouwen van wat we een spirituele samenleving zouden kunnen noemen. Een samenleving waarin mensen in alle diversiteit vreedzaam samenleven, terwijl ze zich ieder op hun natuurlijke unieke manier uiten en zich liefdevol confronteren met hun eigen kwetsbaarheden en elkaar hier liefdevol bij helpen. Zo komt de samenleving tot bloei, steeds meer en meer! Het kan! De samenleving kan zijn als een prachtige bloementuin vol vlinders. Vlinders die ieder prachtig zijn op hun eigen unieke manier!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2023

Lees hier als je wilt meer van Marlon zijn columns over liefde, bewustzijn en duurzaamheid.

Als een van zijn columns je aanspreekt, dan zal het boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals de dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like als je wilt ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie, deed een mindfulness trainer basisopleiding en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’Share on FacebookShare on Twitter