Jezus zei: “Geef de keizer wat van de keizer is, en God wat van God is.” (Mattheus 22.21.) Deze uitspraak komt de laatste tijd regelmatig in mijn hoofd. Wat wilt deze uitspraak zeggen? Het beeld komt in me op van een grassprietje in de wind. Soms is het goed om mee te buigen, zodat je niet breekt. Je gaat soms wat mee met de wind, de stroom van de samenleving, maar onthoud ondertussen goed waar het werkelijk om gaat.

Op de achtergrond van het grassprietje dat buigt in de wind zie ik een uitgestrekte zee, uitgestrekte lucht en zon. Het is een prachtig beeld. Het staat symbool voor het goddelijke. We dienen ons altijd bewust te blijven van het grotere liefdevolle geheel, dat ver voorbij deze samenleving gaat. Het strekt zich uit nog voorbij de grenzen van elke bekende wereld. Het staat symbool voor de liefde zelf – het vormloze zijn. Laten we ons altijd bewust blijven van dit vormloze zijn. Het is de diepere grond van het leven. We worden ons er weer meer van bewust door los te laten – te vergeven. Dat biedt ons ook de kracht om, als we buigen voor de wind, weer terug te buigen.

Laten we niet toegeven aan geweld, ook niet in ons hoofd. Laten we ons steeds meer bewust worden van het liefdevolle Zijn. Adem in en uit. Voel het liefdevolle Zijn dat alles doordringt. Het is wat je ten diepste bent. Het is vredig en krachtig en gaat dieper dan elk probleem dat er is of ooit zal zijn. Vrede op aarde door vrede die naar buiten straalt vanuit het hart van alle mensen. Hiernaar mogen we ‘terugbuigen’. “Vrede op aarde, vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.”

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

Als deze column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals mijn dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’.