Toen er nieuwsberichten verschenen over het corona virus zei een collega van mij dat corona in het Italiaans kroon betekent. Daarna vond ik nog meer dan daarvoor dat corona een veel te mooie naam is voor dit virus. Maarja, je eraan ergeren heeft ook geen zin.

Het spiritueel psychologische boek Een cursus in wonderen, dat ik in veel opzichten inspirerend vind, stelt dat alles ten goede kan worden gebruikt…Echter hiervoor is het van belang dat we bereid zijn om te leren. Wat dienen we bereid te zijn te leren? Het gaat over transformatie. We dienen bereid te zijn om angst te transformeren in liefde en vanuit liefde te handelen. Alles wat eerder gebruikt werd vanuit angst, wordt dan gebruikt met liefde. Het wordt dus ten goede gebruikt.

Oké, zul je misschien zeggen. Wat heeft dit te maken met dit virus dat de naam ‘corona virus’ heeft gekregen? In zekere zin staat het geven van de naam ‘corona’ aan een virus symbool voor wat we als mensheid helaas vaak doen. We ‘kronen’ als het ware het ‘ego’. Nu is als het ware een virus – dat gezien kan worden als symbool voor het collectieve ego – ‘gekroond’. Pas op alsjeblieft dat je niet iets gaat denken als dat wanneer mensen het virus krijgen het hun eigen schuld is ofzo. Het is een collectief iets.

Wat is het ego? Het woord ego wordt natuurlijk op heel veel verschillende manieren gebuikt. Een cursus in wonderen gebruikt het om te verwijzen naar ‘dat deel van je dat zich angstig en schuldig voelt’. De cursus stelt dat het ego op zijn best achterdochtig is en kwaadaardig als het op z’n slechts is. (ECIW H 9.7.3) Het is dat deel van ons dat geen vertrouwen heeft – dat geen geloof heeft in vriendelijkheid en liefde.

En wat betekent het om iets te kronen? Het houdt in dat we het macht geven. We geven het gezag! We staan toe dat het heerst over ons leven. Veel te lang heeft de mensheid het ego veel te veel macht gegeven. We hebben het in veel gevallen op de troon gezet waar het snel weer vanaf mag komen. Angst, schuld, haat en woede hebben veel te vaak geheerst. Dit heeft zich geuit in misdaad, hongersnood, oorlog en andere ellende. Ook in het corona virus?

Nogmaals, het is belangrijk op te letten dat we niet mensen die ziek zijn, die de oorzaak zouden zijn van het virus of door wie het verspreid wordt gaan beschuldigen. Dat beschuldigen is juist niet wat nodig is. Dat is het ego opnieuw kronen. Dan zijn we allemaal nog verder van huis.

Wat is dan wel nodig? Wat nodig is, dat is om de liefdevolle onschuld in ons hart te kronen. Dat wil zeggen dat we bereid zijn om ons hart open te houden, ten alle tijden. Ook als de omgeving het hart gesloten heeft. Het hart openhouden wilt zeggen dat we het licht dat we allemaal in ons dragen toestaan te stralen. Een cursus in wonderen stelt dat perfecte liefde angst verdrijft en dat is wat nodig is! (ECIW H 1.6.5) Het wonder is de liefde en haar uitingen zijn wonderen.

Je hart openhouden wilt natuurlijk niet zeggen dat we geen gezonde grenzen mogen hebben. Dat is ook van belang. Maar deze grenzen mogen het licht in ons hart doorlaten! En deze liefde kan ver stralen. Zeker verder dan 1,5 meter!

Wat gebeurt er als we de liefde in ons hart kronen? Wanneer we de liefde in ons hart kronen dan gaan dingen er vreedzamer aan toe. We plaatsen de liefde centraal, dat is waar het om gaat. Alle middelen die we hebben worden in overeenstemming gebracht met de liefde. Ons verstand wordt niet gebruikt om haat en hebzucht handen en voeten te geven, maar om liefde te verspreiden.

Dat wilt onder andere zeggen dat geldstromen gaan naar de plaatsen waar ze echt nodig zijn. Bijvoorbeeld het vormgeven aan een zo goed mogelijke zorg en niet het ontwikkelen en fabriceren van nog veel meer wapens enkel en alleen omdat er door een handvol wapenhandelaren gezegd wordt dat dit zo belangrijk is. Pas op voor de verleiding het ego hier te kronen door deze mensen te demoniseren. Er is een verschil tussen ongewenste zaken benoemen en haten.

Wat we kunnen doen is bijvoobeeld onder leiding van de liefde in ons hart:

-petities tekenen of opzetten voor investering van banken en pensioenfondsen in humane en duurzame projecten;

-in het stemhokje stemmen op wat naar jouw idee de meest mens-, dier- en milieuvriendelijke partij is;

-minder of geen vlees eten omdat in de bio-industrie door antibioticum gebruik er de kans is op het ontstaan van resistente bacteriestammen dus bacteriën die tegen antibioticum kunnen – wat gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid;

-je uitspreken voor passend onderwijs voor iedereen;

-je uitspreken voor goed (betaalbaar) onderdak voor iedereen;

-staan voor openminded weloverwogen onderzoeken naar waar reguliere en alternatieve gezondheidszorg elkaar kunnen aanvullen voor een zo goed mogelijke zorg.

Deze handelingen kunnen werken als een katalysator voor het kronen van de liefde in ons hart over gaat! Het gaat over het laten regeren van de vredige en stralende liefde in ons hart! Het gaat over het handelen vanuit deze liefde. Nu en voor altijd!

Dus laten we ons in deze tijd ervan verzekeren dat we – nog meer misschien wel dan anders – de onschuldig stralende liefde in ons hart kronen. Dat we iedereen gezondheid toewensen. Dat we iedereen een goed levensonderhoud toewensen. Niet alleen onze buren maar ook mensen aan de andere kant van de wereld…dat is ook in ons belang. Alles is namelijk verbonden…dat is zowel in aangename zin waar als in onaangename zin. Dat laatste kunnen we leren van het corona virus. Het lijkt zich te verspreiden zonder zich al te veel aan te trekken van (inter)nationale grenzen.

Met het verspreiden van het virus lijkt zich ook een angst over de wereld te verspreiden. Er is sprake van collectieve angst.

Gelukkig is er dus ook liefde. Er is vriendelijkheid en vrede. Er is werkelijk om elkaar geven, niet dus voor maar heel even. Er is sprake van naar elkaar omkijken en waar dat maar nodig is zorg dragen. En dat is het tegengif voor de angst en alle aanverwante emoties als hebzucht, schuld en haat. En met het verdwijnen van deze grote donkere wolk is er veel meer helderheid. Er is helderheid en wie weet wat er in deze nieuwe helderheid wordt ontdekt over de eigenschappen van dit virus. Wie weet wat we allemaal nog meer kunnen genezen wanneer ontdekt is hoe dit virus te genezen? Laten we openstaan voor deze mooie mogelijkheid!

Het is tijd voor meer aandacht voor bezinning. Om een crisis te boven te komen is het nodig om wat anders te denken. Dan bedoel ik niet alleen het handelen (een beetje) aanpassen ook al erken ik dat dit zeker zin kan hebben. Het is belangrijk dat we ons denken meer door liefde – in universele zin – laten beheersen. Liefde die we ieder op onze unieke wijze tot uiting mogen brengen. Alleen zo pakken we als mensheid collectief de grond van alle crisissen aan die ik in dit stuk beschrijf. Het is het kronen van het liefdevolle hart in plaats van de angst – schuld, hebzucht, woede en haat etc. – wat crisissen beëindigd.

De situatie is voor veel mensen lastig, heel begrijpelijk. Laten we hopen er door wetenschappelijk onderzoek – en wie weet ook door onderzoek gedaan op andere vlakken – er snel oplossingen komen die helpen om ons allemaal gezond te houden en waar nodig gemakkelijk en vlug te genezen. Laten we er gezamenlijk voor staan dat deze oplossingen dan voor iedereen beschikbaar zullen zijn, kosteloos!

Als je wilt bijdragen zou ik zeggen:

  1. Neem nu een iemand in gedachten die je echt niet mag of zelf haat.
  2. Erken je gevoelens over diegene.
  3. Wees bereid deze gevoelens nu los te laten.

Je hoeft niet te weten hoe…het begint met wat bereidheid. Als je meer wilt weten hierover dan raad ik, als je je daartoe geroepen voelt, aan mijn boek Een spirituele samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven te lezen.

Samen bouwen we stap voor stap een nieuwe vreedzame wereld op. Een vreugdevolle wereld van gezondheid en liefde voor iedereen!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

Als de column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je ook aanspreken! Alvast heel veel leesplezier!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel: ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’