Op welke manier brengen we een vredige samenleving tot stand? Een samenleving waarin mensen op een relaxte en liefdevolle wijze met elkaar omgaan? Als je een dergelijke samenleving wenselijk vindt, dan is het belangrijk dat je zelf een houding aanneemt die relaxt en liefdevol is.

Een relaxte en liefdevolle houding aannemen wil niet zeggen dat je niet meer geeft om het welzijn van anderen. Het is geen ‘f*ck them-houding’. In plaats van onszelf te verdoven en niet om te kijken naar de samenleving, doen we ons best om bij te dragen aan een mooiere samenleving op een manier die bij ons past. We dragen ons steentje bij op een manier waar wij ons fijn bij voelen. Het is op deze manier dat een meer vredige samenleving ontstaat.

In plaats van een extra biertje achter de buis, omdat we genoeg hebben van politiek gezwets, bekijken we bijvoorbeeld de partijprogramma’s van verschillend politieke partijen en begeven we ons als er verkiezingen zijn in relaxte mood naar het stemkantoor. We brengen onze stem uit op wat naar ons beste inzicht de meest mens-, dier,- en milieuvriendelijke partij is, ook al is die partij niet ideaal.

We zetten stapjes in de richting van onze dromen. We gaan na wat we als kind graag wilden worden. We gaan na wat we graag zouden doen als we miljonair zouden zijn. Vervolgens gaan we na wat de essentie hiervan is. Wat is het waarvan we werkelijk houden? Welke bezigheden geven ons werkelijk vreugde? Wat zijn onze hobby’s? Elke dag doen we voortaan iets dat we echt van waarde vinden. Iets wat je misschien nog graag even geheim houdt voor anderen, omdat het kwetsbaar voelt, maar wat echt zinnig is. Op deze manier wordt gebouwd aan een vredige samenleving.

In een vredige samenleving wordt er op een verstandige manier met emoties omgegaan. Er wordt beseft dat het onderdrukken en afreageren van emoties nadelen heeft. Onbewust beïnvloeden onderdrukte emoties ons nog steeds en wanneer we ze slechts afreageren levert dit slechts tijdelijk opluchting.  Onderdrukte emoties kunnen opeens naar boven komen als een onder water gedrukte strandbal. Beter kunnen ze op een plek die voor jou veilig voelt rustig worden toegelaten, zodat ze de mogelijkheid hebben om rustig te ontladen. Soms voelt het op een rustige plek misschien ook niet rustig wanneer je dit doet, maar beter zo dan onverwacht op straat.

Op een relaxte en liefdevolle manier kan er met angsten omgegaan worden. In plaats van dat ze weggedrukt of op iets of iemand afgereageerd worden, laten we ze er – als we een vreedzame samenleving willen – rustig zijn. Ja, er is soms veel pijn, maar dit mag bewegen en oplossen in je relaxte en liefdevolle gewaarzijn.

Vraag bij het verwerken van je angsten en ander emoties gerust je beschermengel om hulp. Luister naar zijn/haar leiding om je op het rechte pad te houden. Het is een pad dat jou en anderen vrede brengt. Je beschermengel spreekt tot je diep in je Hart. Luister naar je Hart en volg haar. Dit kan betekenen dat je hulp zoekt van een vriend of therapeut.

Wat zou nog meer bijdragen aan een vredige, relaxte en liefdevolle samenleving?

Zou het niet fijn zijn als er overal in de samenleving plaatsen zijn waar we heerlijk kunnen relaxen? Genoeg parken, gratis toegankelijke kuuroorden met warme zwembaden en kalmerende muziek? Misschien voel jij je zelf geroepen om je in te zetten voor meer groene steden of voor meer mogelijkheden tot liefdevol recreëren – met respect voor mens-, dier en milieu. Als je je hiertoe geroepen voelt, volg de roeping dan zoveel mogelijk.

Wat is het dat jij graag doet wat je Hart doet zingen? Dit steeds meer doen draagt bij aan een meer relaxte en liefdevolle samenleving. We sluiten onze ogen niet voor onrecht maar doen hier wat aan op onze eigen manier. Zo ontstaat een samenleving die bestaat uit het stof van onze meest zuivere en lichte dromen.

Volg je Hart en laat je verstand je hierbij helpen. Relax en kom in actie, voor een vredige maatschappij!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2023

Lees hier als je wilt meer van Marlon zijn columns over liefde, bewustzijn en duurzaamheid.

Als een van zijn columns je aanspreekt, dan zal het boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je waarschijnlijk ook aanspreken! Nu hier te koop evenals de dichtbundel ‘Velden van Smaragd’!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like als je wilt ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven en/of Marlon Wong-Sioe.

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie, deed een mindfulness trainer basisopleiding en is schrijver van het boek ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.