We doen er goed aan om als mensheid te erkennen dat we gezamenlijke behoeftes hebben. We hebben allemaal behoefte aan voldoende frisse lucht, schoon drinkwater, gezonde voeding, zonlicht, bewegingsruimte, de vrijheid om sociale contacten aan te gaan met wie we graag contact hebben, en de middelen om ons creatief uit te drukken op een manier die bij ons past. Allemaal voelen we ons graag veilig en hebben we graag toegang tot optimale zorg.

Mensen hebben vaak angsten dat hun behoeftes niet vervuld worden. In plaats van hun angsten zoveel mogelijk los te laten, is het vaak zo dat mensen denken dat ze moeten vechten om te krijgen wat ze willen. De wereld waarnemend met angst, gaan ze ervan uit dat er overal tekorten zijn. Dat er niet genoeg is voor iedereen. Als angst wordt losgelaten, komen we steeds meer tot het besef dat er wel genoeg is voor iedereen. Zolang:

  1. ruimte, energie, grondstoffen en de daaruit gemaakte producten eerlijk verdeeld worden; 
  2. energie op een duurzame wijze wordt opgewekt en grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze wordt gedolven en verwerkt;
  3. er zo min mogelijk wordt verspild.

In plaats van met elkaar het gevecht aan te gaan, kunnen we samenwerken aan het verwerken van onze angsten. We doen er goed aan ons, waar er sprake is van onenigheid, te herinneren aan het feit dat we allemaal mensen zijn. We hebben allemaal soortgelijke behoeftes. Als we willen dat onze behoeftes vervuld worden, doen we er verstandig aan anderen te helpen hun behoeftes te vervullen. Als de behoeftes van mensen niet vervuld worden dan leidt dit – zeker op de langere termijn- tot narigheid. Niemand heeft hier baat bij. Wapenhandelaren denken misschien dat ze baat hebben bij conflicten, maar ze ‘verkopen hun ziel’.

Naast het erkennen van gezamenlijke behoeftes, is het belangrijk onze gezamenlijke intrinsieke waarde te erkennen. Wanneer dit gebeurt erkennen en vervullen we onze kernbehoefte. Hiermee wordt het zaad gezaaid voor de vervulling van onze wereldse behoeftes.

Laten we naast onze gezamenlijke menselijkheid en de behoeftes die samengaan met het mens zijn, de liefde die we allemaal delen erkennen. Het is de diepste vrede waar we allemaal op een unieke wijze uiting aan geven. Als lampionnetjes aan een prachtige hemel. Ieder van ons is waardevol. Het is door het erkennen van ieders unieke manier van het uiten van de intrinsieke waarde, de ene manier niet meer bijzonder dan het andere, dat ieders behoeftes vervuld worden. Laten we ervoor kiezen ons unieke bijzondere licht er te laten zijn. Een regenboog van liefde zal de wereld veranderen.

We zijn als lampionnetjes die stralen aan de hemel
Een grenzeloze hemel
We stralen steeds in pracht
In zoveel mooie kleuren
Duizenden mooie tinten
Ik vind jou aan de hemel
En vind mij in jouw pracht
Jouw pracht die is van mij
Mijn pracht die is van jou
Gezamenlijk we stralen
In’ t groot indigoblauw

Door: Marlon Wong-Sioe

Als de column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je ook aanspreken! Alvast heel veel leesplezier!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel: ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’