Sprookjes kunnen een grote bron van inspiratie zijn. Ze bevatten vele oerbeelden, ook wel archetypen genoemd. Deze beelden staan voor bepaalde aspecten van de persoonlijkheid. Ze kunnen ons helpen om in contact te komen met deze aspecten en helpen ze te ontwikkelen. Het werken met archetypen kan zo bijdragen aan de transformatie van een persoon. Aangezien het kan bijdragen aan de transformatie van een persoon, kan het ook bijdragen aan de transformatie van de samenleving.

Stel een samenleving heeft het contact met haar intuïtie wat verloren.  Een archetype waar zo’n samenleving wel wat aan zou hebben is het archetype van de hoge priesteres. Het je richten op dit archetype kan een bepaald deel van je wakker maken. Een deel dat intuïtief is. Een andere samenleving heeft misschien behoefte aan het archetype van de zon die staat voor zelfvertrouwen. Ook staat het voor goede ideeën en een gelukkige uitkomst.

Wat voor kwaliteit denk jij dat de samenleving nodig heeft? Denk jij dat je in staat bent de samenleving hier iets van te geven? Het bekende handboek Een Cursus in Wonderen stelt het volgende: alleen wat jij niet hebt gegeven, kan in enige situatie ontbreken. (H17.7) Het stelt dus dat wanneer we ons in een situatie bevinden waar naar ons idee wat aan ontbreekt, we in onszelf op zoek mogen gaan naar datgene. Het gebruik van archetypes kan hierbij helpen. Het kan ons helpen bij het ontwikkelen van kwaliteiten. Specifieke kwaliteiten die we kunnen inzetten om situaties te verbeteren.

Uiteindelijk is het ontwikkelen van kwaliteiten steeds een kwestie van het loslaten van angst die vele vormen aanneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdriet, schuld, woede en haat. Door angst los te laten worden we ons bewust van de kwaliteiten van de Liefde die onze essentie is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwaliteiten als vrede, moed, rust, vreugde en helderheid. Een Cursus in Wonderen stelt niet te beogen de betekenis van Liefde te onderwijzen. Dit gaat, stelt ze, namelijk wat onderwezen kan worden verre te boven. De Cursus beoogt wel de blokkades weg te nemen voor het bewustzijn van de aanwezigheid van Liefde. Het gebruik van archetypen kan hierbij dus handig zijn.

Sprookjes zijn niet alleen maar een bron van inspiratie wegens de vele archetypen die erin voorkomen. Vaak zijn er ook levenswijsheden in te vinden. Bijvoorbeeld dat het ego, dat deel van ons wat angstig is, vroeg of laat verdwijnt. Dit ego wordt in sprookjes vaak verbeeld door bijvoorbeeld een gemene heks, wolf, draak of een boze koning. Ze doen er alles aan om de andere personages in de sprookjes het leven zuur te maken. Doordat de hoofdpersonage of een ander belangrijk personage in het sprookje echter op een slimme manier handelt, wordt het ego overwonnen. De heks belandt in de oven, de wolf belandt voor altijd in de put, de draak wordt verslagen en de boze koning wordt afgezet. Het personage dat de kwade figuur verslaat staat meestal voor de basis van onze persoonlijkheid of een hoger aspect hiervan.

Zoals kwade figuren in sprookjes verslagen worden, kan er een eind worden gemaakt aan maatschappelijk onrecht. Niet met geweld maar door identificatie met de positieve eigenschappen van de liefdevolle figuren. Bijvoorbeeld met de goedheid van Assepoester, de moed van de jager in Roodkapje of de intelligentie van Hans en Grietje – vooral Grietje – die de heks voor de gek weten te houden.

Laten we onthouden dat maatschappelijk onrecht eindigt door het inzetten van onze Liefdevolle eigenschappen – zo helpen we onszelf en elkaar. Er wacht ons een wereld van betoverende schoonheid zonder boze (mannelijke of vrouwelijke) toverfeeën. Er wacht ons wat Een Cursus in Wonderen de werkelijke wereld noemt. De wereld zoals die wordt gezien als deze het Licht dat we ten diepste Zijn weerspiegelt. Heel even zal die duren, om dan op te gaan in het Licht Zelf. Ja, zo zal de wereld eindigen: in tranen van geluk.

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020

Als de column je aanspreekt, dan zal mijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’ je ook aanspreken! Alvast heel veel leesplezier!

Zelf meedenken over het onderwerp? Word dan lid van de groep: Samen een Spirituele Samenleving creëren

Like ook de pagina: Een Spirituele Samenleving: mens-, dier- en milieuvriendelijk samenleven

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo Theologie en is schrijver van het boek: ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en de dichtbundel: ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur.’ Nu te koop!